Kender du det med at føle sig godt forberedt?

Fødselstasken er pakket. Du har mad i fryseren. Tøj er fundet frem, og barnevognen står klar. Og du har naturligvis sørget for at forberede dig godt på selve fødslen, ikke også? Jo, selvfølgelig har du det.

Når man har født, sker der en masse, som jeg virkelig ville ønske, jeg havde vidst. De erfaringer vil jeg dele med dig!

Du får en finger i numsen lige efter du har født

Altså en finger? I numsen? Ja, den er god nok. Det er ikke superfedt. Jeg havde sådan en ide om, at når babyen var kommet, var alle smerter væk. Måske var det naivt?! Det er hverken behageligt eller sjovt at skulle sige ok, når jordemoderen siger, at hun nu bliver nødt til at stikke en finger op i måsen. Oven i det er pænt ømt dernede, der er jo trods alt kommet en baby ud.

Hvad skal det gøre godt for?

Det er en mening med galskaben. Det er vigtigt at undersøge, at tjekke endetarmsringmuskel ikke er bristet. Det kan jordemoder kun været sikker på ved at stikke fingeren op i numsen og mærke efter. Du kan jo være glad for, at du ikke selv bliver bedt om det 😉

Det sviger at tisse lige efter fødslen

Det svier helt vildt at tisse efter fødslen. Og reglerne er, at du skal op og ud at tisse inden 2 timer efter fødslen. Det kan hjælpe at pakke en drikkedunk eller skylleflaske i din fødselstaske. Du kan fylde den op med lunkent vand, og sprøjte dig i underlivet samtidig med at du tisser. Så svier det knapt så meget!

Det er dog vigtigt at du ikke gør det før du er sikker på at du rent faktisk kan tisse.

Jeg havde min skylleflaske OVERALT de første par dage efter fødslen.

Du er helt vildt sulten, sådan cirka 1-2 timer efter fødslen

Det er hårdt at føde. Med mindre du har haft en lyn-fødsel måske. Og mens veerne kommer på stribe, er det ikke ligefrem mad, man fantaserer om. Når baby er kommet, kommer du virkelig til at mærke, hvor sulten du er. Også er det måske ikke det fedeste at skulle spise toast med smør og marmelade. Jeg havde pakket en lille efter-fødsels kurv. Og det var vi utrolig glade for. Især med barn nr. 2 er kom sent aften, hvor alt var lukket. Også den lille hospitalskiosk, så der var intet at få.

Det er svært ubehageligt at lave stort første gang efter fødslen

Ja, det er altså ikke for at skræmme dig, at jeg skriver dette. Og der er også nogle der er heldige. Men min oplevelse alle 3 gange har været, at det er svært ubehageligt at skulle lave stort første gange efter fødslen. Og hvis du er bristet bagtil, er det ikke sjovere.

Der er også mange der får forstoppelse.

Min anbefaling? FOREBYG! Sørg for at drikke en masse efter fødslen, spis gulerødder og drik sveskejuice. Bed eventuelt om noget afførende en dags tid efter fødslen. Så kan du måske nå at komme det i forkøbet.

Det der amning kan virkelig være svært

Det er heldigvis mere og mere udbredt, at man taler om alle de udfordringer, man kan opleve ved amning.

Det tager tid at etablere en velfungerede amning, og der kan komme udfordringer helt fra start, der kan gøre amningen rigtig svær. Kort tungebånd, forkert sutteteknik, indadvendte brystvorter er bare nogle af begreberne, jeg lærte de første par døgn. De små skabninger er stærke i munden! De suger bare til! Og det skal de jo også for at kunne overleve. Det et vigtig med en god teknik, ellers kommer det hurtigt til at gøre super ondt i ens brystvorter.

Mine 3. bedste råd:

Der findes også efterveer

Du troede liiige du var over fødslen, og du har allerede lovet dig selv, at du aldrig skal have flere børn. Så går der nogle timer, også kommer de. EFTERVEERNE. Hold da kaje, hvor var de slemt for mig. Men, de forsvinder også. Det er bare en fase. Den sætning kan du ligeså godt vænne dig til. You’re gonna need it!

Du græder helt vildt lige pludseligt

Man siger at den 3. dag efter fødsel er grædedagen. Jeg følte egentlig de fleste dage de første 3 uger var grædedagen. ALT er fantastisk, hårdt, nyt og emotionelt på samme tid.

Man fælder ekstremt mange tårer. Tårer både af glæde og frustration. Mit råd; lad være med at se film der bare er lidt romantiske! Og græd nu bare – se lige hvad du har skabt! Det er jo helt fantastisk! Og det er helt normalt

Hvor meget der egentlig skal undersøges

Det kom virkelig bag på mig hvor mange lægebesøg, aftaler og diverse undersøgelser der lå lige efter fødslen.

Ikke nok med at man selv skal undersøges forneden lige efter fødsel, ens baby skal også undersøges, måles og vejes og tjekkes for ganespalte og hofteskred.

Senere skal der tages hælprøve og høreprøve.

Sundhedsplejersken kommer og nærstudere dine bryster og din baby og vejer og måler. Der skal ikke mangle noget vel? For ikke at glemme 5 ugers undersøgelsen af din baby og 8 undersøgelsen af dig hos lægen

Hvor stor din mave stadig er

Desværre er der mange der lægger billeder op af en relativ flad mave 4 timer efter fødslen. Men lad mig en gang for alle understrege; at det er mere normal alt ligne en GRAVID i 6 måned, når man lige har født.

Det er ikke naturligt at livmoderen trækker sig sammen i løbet af få timer. Oftest tager flere uger. Din krop har lige skabt, båret og født et barn. Du skal nok komme til at ligne dig selv igen, men tiden til at tænke på det er ikke lige nu. Nu skal du bare nyde din baby og være glad for, hvad din krop har skabt!

Hvor ligegyldigt alt andet føles

Når du ligger med din lille baby i armene, efter at have båret ham eller hende i 9 måneder, og du kigger på din partner føler du dig stolt!

Ja, så er alt andet fuldstændigt ligegyldigt.

Og det er en super lækker tilstand at være i. Det er det man kalder barselsboblen. Så NYD det mens du kan. Hverdagen kommer, og så er det hele ikke så magisk mere. Driller din amning, så få hjælp, så du ikke bliver snydt for også at kunne nyde livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *