KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Veer / fødselsveer / fødeveer

Når man tænker fødsel, tænker de fleste også veer. Veer er livmoderen, der trækker sig sammen med rytmiske bevægelser på samme måde som hjertet. Livmoderen trækker sig sammen ved, at hver muskelfiber i livmoderen trækker sig sammen. Jo bedre muskelfibrene er til at trække sig sammen samtidig, jo kraftigere vil veen være.

Veerne åbner livmoderen og danner fødselskanalen, og veerne hjælper dig til at kunne presse din baby ud af livmoderen.

Fordi veerne skubber barnets hoved (noget hårdt) ned på noget, der er lukket (der skal åbne sig) er veerne forbundet med smerte. Smerten kommer fra, at barnets hoved trykker på vævet og udspiler fødselskanalen og bækkenbunden ud.

veer - kvinde i badekar med veer

Efter veen kommer der en vepause

Man hører ikke så meget om vepauser, men efter hver ve er der pause. I vepausen vil din baby i livmoderen også glide tilbage igen med sit hoved, hvilket vil gøre, at vesmerten forsvinder mellem veerne – i vepauserne. Pausen opleves hos de fleste som fravær af smerte.

Vepauserne er vigtige, da der i vepausen igen er frit flow af blod i moderkagen og dermed til din baby i livmoderen. Vepauserne giver dig og din baby tid til at “trække vejret” mellem veerne og gøre klar til næste ve.

Som fødslen skrider frem vil vepauserne blive kortere og kortere og veerne længere og længere. Jordemoderen vil holde øje med ve-pauserne, og at der ikke opstår ve-storm (mest ved ve-stimulering)

Video: Plukkeveer vs veer

Veerne går i gang – begyndende veer

I den begyndende fødsel er veerne ukoordinerede (som plukkeveer), hvilket vil sige, at muskelfibrene trækker sig sammen forskudt af hinanden og overvejende sammentrækninger i den nederste del af livmoderen. Når det overvejende er den nederste del af livmoderen, der trækker sig sammen føder man ikke af det.

I praksis betyder det, at veerne er forskellige i styrke, varighed og hyppighed. Livmoderen vil blive hård under veerne og der vil også være nogen smerte at mærke. Barnet vil under normale omstændigheder være fuldstændig upåvirket af veerne, der kommer og går som vinden blæser.

Den begyndende fødsel regnes fra veernes start til at livmoderhalsen er væk og livmoderen har åbnet sig omkring 3 cm. Der er i princippet ingen begrænsning på, hvor længe man må være i begyndende fødsel med veer, hvilket blandt andet er grunden til, at nogle fødsler kan være meget lange.

Udvidelsesveer – veerne koordinerer sig

Når veerne koordinerer sig i regelmæssighed og styrke, trækker den øverste del af livmoderen sig sammen. Her vil du gå fra at være i begyndende fødsel til at være i aktiv fødsel (udvidelsesfasen) og begynde “rigtigt” at åbne dig forneden. Den aktive del af fødslen er fra de 3 cm til du er helt åben (10 cm).

Når den øverste del af livmoderen trækker sig sammen koordineret, skubbes barnet med en større kraft ned mod livmoderens åbning, samtidig med at hovedet skubbes længere og længere ned i bækkenet.

I praksis betyder det, at veerne tager til i varighed, styrke og hyppighed. Hvilket vil sige;

  • Hver ve vil vare i længere tid (1-2 minutter).
  • Hver ve vil presse kraftigere ned mod åbningen – og gøre mere ondt.
  • Der vil være kortere mellem veerne – korte vepauser (fra 5 minutter til 1 minut).

Foruden vil veerne hos langt de fleste i den aktive fase være regelmæssige, hvilket vil sige, at veerne kommer med samme interval og er lige kraftige (gør lige ondt).

Det normale er, at man er omkring 3 cm åben når

  1. Veerne kommer regelmæssigt med 5 minutters interval,
  2. Veerne varer et minut
  3. Veerne gør lige ondt
  4. Veerne gør så ondt, at du ikke kan samtale under veerne

Fra de 7-8 cm og frem til presseveerne er udvidelsesveerne på sit højeste, hvilket vil sige, at det er her veerne kommer med kortest interval, varer i længst tid, er mest kraftige og gør mest ondt.

Overgangen – fra udvidelsesveer til presseveer

De fleste oplever en overgang i veerne omkring de 9-10 cm og frem til, at barnets hoved står på bækkenbunden. Her vil nogle af veerne begynde at presse ned mod endetarmen (blive til presseveer) og andre være udvidelsesveer.

Der er forskelligt, hvor længe overgangen tager, fordi det er forskelligt, hvor lang tid, det tager en baby at nå bækkenbunden, hvorfra der vil være presseveer hele tiden.

Normalt regner man med, at det tager 1 time fra man er helt åben til, at barnets hoved står på bækkenbunden. Har man født før, er det mere normalt, at det går hurtigere. Det kan tage helt ned til 1 ve eller 2. .

Presseveer – veerne presser

Presseveerne gør, at der opstår et spontant kraftigt pres under veerne i retning mod endetarmen. Det føles som om, at man skal på wc og lave stort. Presseveerne udløses, når din babys hoved rører nogle receptorer på bækkenbunden.

Udefra kan man se, hvordan toppen af livmoderen vrider sig og skubber barnet i numsen. Pressefasen tager alt fra 1 time til bare ganske få veer (kun flergangsfødende)

Presseveerne skal skubbe barnet ud af livmoderen. Jordemoderen og din partner vil kunne se mere og mere af hårtoppen under veerne, når din baby presses frem. I vepausen vil din babys hoved trække sig op igen, det er helt normalt. Når det bredeste af din babys hoved er presset ud vil resten af hovedet fødes og i samme eller næste ve, vil resten af kroppen fødes.

Moderkagen vil komme indenfor cirka 30 minutter og bare på en enkelt presseve eller to. Det gør ikke ondt, fordi moderkagen ikke er hård og alt er stadig åbent.

Efterveer

Efter at din baby og moderkagen er kommet til verden, har du stadig veer, disse veer kaldes efterveer. De holder livmoderen sammentrukket og hindrer for stor blødning fra det område, hvor moderkagen har siddet.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!