KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Utilfreds og sur baby

Man kan let fristes til at tænke ”Hvor svært kan det være at gøre en baby tilfreds”. Sandheden er, at det er en 24 timers opgave 7 dage om ugen. For at være veltilpas har din baby nemlig brug for at være kropsligt, følelsesmæssigt og hjernemæssigt reguleret. Desuden vil din baby også have sin egen mening om tingene, men ingen overblik over situationen som helhed. Samtidig er der hele tiden et utal af forskellige ydre og indre tilstande, der vil komme og gå og være en “trussel” for tilfredsheden, hvis de ikke imødekommes og reguleres.

Derfor er det en stor fordel for dig at have en grundlæggende viden om alle de processer, der foregår inde i din baby, og at du kan aflæse din babys måde at udtrykke sig på. At kunne aflæse din babys sprog er noget, som du gradvist bliver bedre og bedre til i takt med, at du gør dig forskellige erfaringer, og at I lærer hinanden at kende. Og en vis portion usikkerhed er en naturlig følgesvend til at det blive nogens mor / far.

Tilpashed og tilfredshed kommer ikke “bare” af sig selv

Man kan godt tænke, at babyer som udgangspunkt er veltilpasse og tilfredse – og det er de i reglen også, hvis de grundlæggende får dækket deres basale behov for mad, søvn, varme, tryghed, nærvær og passende stimulation og interaktion. Men din baby kan ikke selv dække sine behov og heller ikke altid vide, hvad hans eller hendes behov rent faktisk er lige nu og her. Det er dig som forælder, der skal løse den opgave. Noget du jo også har forberedt dig på i månedsvis, når du møder din baby for første gang. Så når din baby er veltilpas og tilfreds, så er det fordi, du har gjort det muligt for din baby at være i denne lykkelige tilstand.

Nogle forældre er mere “på arbejde” end andre

Hvor tilpas og tilfreds din baby er, og hvor nemt eller svært det er for dig at dække din babys behov afhænger af flere forskellige ting, også ting du ikke har altid har direkte indflydelse på. Babyer der har haft en hård fødsel eller har været adskilt fra sin mor efter fødslen græder ofte mere, de kan have sværere ved amningen og også sværere ved søvnen, og deres nervesystem kan være på overarbejde efter den hårde oplevelse – hvilket selvsagt betyder, at det er sværere at holde ens baby tilfreds og tilpas. Babyer der har tabt sig meget i vægt efter fødslen og har haft en oplevelse af at være meget sultne uden at kunne få mad nok, græder også tit mere end babyer, der aldrig har oplevet ikke at kunne opnå mæthed. Deres overskud er mange gange mindre og “lunten” til gråd kortere. Det samme gælder babyer, der har ondt eller ubehag i kroppen, fx mavepine, spændinger, refluks eller lignende.

Derfor kan det også være mere eller mindre svært som nybagt forælder at hjælpe sin baby til tilpashed og til at få dækket sine behov og nogle forælde er simpelthen mere på “arbejde” end andre.

Det forholder sig desværre også sådan, at at du kan gøre en masse (gode) ting for din baby – uden at det har den fortjente positive effekt, hvis det ikke er det, som er løsningen på det, din baby tumler med. Et eksempel kan være, at baby har ondt i maven og græder af en bøvs. Og man som mor tolker gråden som sult (fordi kan kan være svært at tolke) og lægger baby til brystet. Hvor baby gladeligt sutter, fordi det at sutte og få mælk trøster og føles dejligt i øjeblikket. Men efterfølgende har baby endnu mere bøvs og endnu mere ondt i maven.

Baby, der græder hjerteskærende
Baby, der græder hjerteskærende og en mor, der ikke ved hvorfor

Nogle babyer er svære at gøre tilfredse end andre

Som beskrevet ovenfor, så er der stor forskel på babyer, og nogle babyer har brug for mere hjælp fra sine forældre end andre; måske fordi de har mere fysisk ubehag fra deres krop. Ofte skyldes det, at barnet eller forældrene er kommet skævt fra start – er ligesom slået ud af kurs. Det er vores erfaring, at en skæv start med stor fordel både kan og bør rettes op for hele familiens skyld.

Din babys tilfredshed (og dit liv med din baby) er i stort omfang bestemt af:

  • Hvordan I kommer fra start – baby, mor og far.
  • Hvordan fødslen og fødselsoplevelsen har været
  • Hvordan amningen kommer fra start.
  • At din baby ikke taber sig for meget i vægt efter fødslen
  • Hvordan søvnen fungerer
  • Hvor godt din baby føler, der er styr på situationen
  • Om der er ubehagelige tilstande i din babys krop, som du ikke umiddelbart kender til eller ikke umiddelbart kan finde en løsning på.

Det fremmer livskvaliteten enormt at have let adgang til nok mad (en velfungerende amning), kunne sove, når man er træt, bøvse når der sidder luft og klemmer, prutte når der er luft, der generer i tarmen, have afføring når man er fyldt op, kunne kontrollere sine muskler i hele kroppen på et meget raffineret niveau, være i og håndtere ens følelser, forstå sammenhænge, være sammen med andre mennesker, rumme andre mennesker etc.

Hvad jeg selv kan gøre

Langt de fleste babyer kan hjælpes til stor trivsel, tilfredshed og tilpashed når blot “fundamentet” kommer på plads. Fundamentet er de basale kropslige funktioner som (nok) mad, (nok) søvn, fravær af smerte samt tilpas og afstemt vågentid.

Din baby kommer til verden med en ny lille krop, der skal opleve alting for første gang og lære at håndtere de kropslige funktioner som at spise, at bøvse, at komme af med afføring og prutter, at være vågen, at kunne fordøje synsindtryk osv. Når din baby ligger i livmoderen, så kommer al næring til din baby gennem navlesnoren og alle affaldstoffer returneres tilbage på samme vis. Din baby skal ikke sutte for at få mad og skal ikke presse for at komme af med afføring. Din babys søvn i livmoderen er også anderledes end efter fødslen, hvilket betyder at det ikke altid er lige let “bare” at falde i søvn, når man er træt. Eller i det hele taget mærke at man er træt.

Vores erfaring er, at de fleste babyer har brug for at blive vist, hvordan de bedst håndterer de basale kropsfunktioner. At de fx skal lære, hvordan de slipper af med en bøvs for bare at kunne mestre det, så bøvser ikke skal være årsag til ubehag hverken på kort eller på lang sigt. På helt samme måde som dit barn også har brug for, at din hjælp til at lære at håndtere sine følelser, kravle, gå, tale etc. Det er vores opfattelse, at vi i samfundet generelt mangler denne forståelse for babyer. Og vi har en fast overbevisning om, at vores børn ville blive langt mere glade og velfungerende – også som voksne – hvis vi tog de mest basale processer i kroppen lige så alvorligt som alt andet læring. Derfor er det også en stor del af vores daglige arbejde på Baby Instituttet.

Hvis en baby generelt er utilfreds, så skal forklaringen altid findes i et eller andet bagvedliggende problem. Det kan være problemer med at bøvse, problemer med at sove, spændinger i kroppen etc. Alle babyer græder selvfølgelig indimellem, fordi det er deres måde at kommunikere behov og følelser på. Men ingen babyer græder vedvarende og / eller utrøsteligt og / eller mange timer i døgnet uden en god grund.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vi har gjort det til vores passion at finde løsninger på, hvordan man lærer nyfødte og babyer alt det basale, og den viden leverer vi på timebasis og døgnbasis på Baby Instituttet.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!