KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Fosterfedt / Vernix caseosa

Fosterfedt er naturens eget beskyttende lag, der kan ses på de fleste babyers hud ved fødslen. Fosterfedt hedder på fagsprog vernix caseosa, der ordret oversat betyder “oste-fernis”. Fosterfedt ligner nemlig smøreost, eller måske mere lækkert en fed hvid niveacreme. Den hvidlige farve skyldes, at det er en blanding af hudflager og et fedtholdigt sekret fra talgkirtlerne.

Fosterfedtet dannes primært i de sidste måneder af gravidteten, således at barnet er dækket over hele kroppen med fosterfedt, der forsvinder hen mod termin.

De fleste babyer der fødes til termin vil stadig have fosterfedt på kroppen. Det kan være, at din baby er smurt helt ind i fosterfedt eller, at der bare er en smule tilbage i folderne ved lysken, under armene og på ryggen.

Hvis din baby er længe i livmoderen, vil der nok ikke være meget fosterfedt tilbage. Og hos nogle babyer slet intet.

 

Fosterfedt på skulderen hos helt nyfødt baby

Fosterfedt i livmoderen

Fosterfedtet beskytter huden mod udtørring inde i livmoderen i den sidste del af graviditeten, hvor huden er mere lig almindelig hud.

Fosterfedtet i livmoderen overtager den beskyttende funktion lanugo hårerne har sidst i graviditeten, hvor de små lanugohår er faldet af. Fosterfedet overtager også den temperaturregulende effekt lanugohårene havde.

Fosterfedt ved fødslen

Fosterfedtet fungerer som et smøremiddel, når barnet skal gennem den snævre fødselsvej og fødes. Det er ret smart.

Fosterfedt udenfor livmoderen

Efter fødslen fungerer fosterfedtet som et isololerende lag, der hjælper din nyfødte til bedre at kunne klare det pludselige temperaturfald, der er udenfor livmoderen. Desuden hjælper fosterfedtet huden mod udtørring udenfor livmoderen lige efter fødslen.

Fosterfedt beskytter også mod infektioner i de første sårbare dage, hvor din baby udsættes for de bakterier, der er udenfor livmoderen.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

I Danmark anbefaler man nybagte forældre at lade fosterfedtet blive sidende indtil det forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage.

Sidder der et tykt lag fosterfedt i revnerne er det en stor fordel af fordele det på den omkringliggende hud efter et døgn, da huden under ellers kan mangle luft og blive skadet. Det gøres ved at smøre fosterfedtet ud, hvilket også gør det lettere for din baby at optage det gennem huden.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!