KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Apgar score ved fødslen, hvilken viden apgar giver

Apgar score er et pointsystem, der bruges til at vurdere en babys tilstand umiddelbart efter fødslen. I Danmark er det jordemoderen, der vurderer apgar scoren, men hvis der er en børnelæge kaldt til fødestuen, er det børnelægen, der vurderer apgar scoren.

Hvor mange point kan en nyfødt få i apgar score?

Apgar scoren består af 5 vurderinger

  • Hudfarven
  • Vejrtrækningen – hvor mange vejrtrækninger pr. minut.
  • Muskeltonusen – spændstigheden eller slapheden i musklerne
  • Hjertefrekvensen – hjerteslag pr. minut
  • Reflekserne – om barnet gør grimasser og har ansigtsmimik

Der gives 0, 1 eller 2 point i apgar score. Hvor 2 er optimalt, 1 er mellem og 0 er lavt. Den maksimale samlede apgar score er 10.

Naturlig, vaginal fødsel - lige kommet til verden

Langt de fleste babyer får fuld apgar score, altså 10 point ved ankomst til verden. Nogle babyer har dog brug for lige at finde ud af, hvad det hele går ud på udenfor livmoderen, før de får fuld apgar.

Hvornår vurderes apgarscoren?

Det normale er, at der foretages apgar score 1 minut efter barnets ankomst til verden, igen efter 5 minutter og igen efter 10 minutter.

Hvis en baby får lav apgar score, kan scoren vurderes hyppigere med henblik på at vurdere, om der er fremgang i barnets tilstand.

Hvad betyder apgarscoren?

Apgar score giver en idé om, om barnet får ilt nok. Samt hvad barnet kan og ikke kan selv. Apgar scoren er derfor også en vurdering af, om en baby har behov for hjælp ved ankomst til verden. Ved lav apgar score tilkalder jordemoderen en børnelæge og eventuelt en narkoselæge, der når de ankommer, overtager behandlingen af barnet.

Ved lav apgar score er navlesnors pH´en særlig interessant, fordi den siger noget om, hvordan barnet har haft det i den sidste del af fødslen. En lav apgar score efter 5 minutter er ikke godt. Jo lavere apgaren er efter 5 minutter, jo større er risikoen. Det man frygter er barnets overlevelse og skader på hjernen eller andre organer.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Du kan ikke sikre dig, at din baby får en god apgar score. Det er jordemoderens arbejde at holde øje med, at din baby får ilt nok under fødslen – og har det godt ved ankomst til verden. De fleste babyer har det heldigvis godt ved ankomst til verden i Danmark.

God fødselsforberedelse kan dog klæde dig på til fødslen og give dig (og din baby) en bedre fødselsoplevelse

Når din baby først er kommet til verden, og har fået sin apgar score, er det ikke til at ændre på. Oplevelsen kan dog godt sætte sig i en, selvom ens barn får det godt. Hvis din baby fik lav apgar, er det en god idé at tage imod tilbuddet om en efterfødselssamtale, eller ønske at få en efterfødselssamtale, hvor du får mere viden om fødselsforløbet og få talt oplevelsen igennem.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!